Чай през лятото
Share

Със сигурност още като чуете думата чай и в главата ви изниква гореща напитка за зимата. A кой би искал да пие горещ чай по време на горещото лято?

Много хора не знаят, че чаша чай през лятото, всъщност може да ги охлади. Освен това, той ще възстанови някои ценни хранителни вещества, които се губят при потенето.

Въпреки това не всеки иска да пие горещ чай през лятото – особено хората, които нямат навика да пият чай изобщо. Има обаче друг начин да пиете чай през горещите летни дни – студеният чай.

Чаша студен чай веднага ще ви охлади, в летните жеги, освен това ще ви предпази и от прегряване. Студеният чай не губи здравословните си свойства, нищо че не е горещ.

Приготвянето на студен чай може да отнеме малко време. В наши дни животът тече много бързо и дните минават неусетно. За това е хубаво понякога да отделяме време, в което да се отпуснем и да оставим всичко да минава покрай нас. Да забавим темпото. Ароматът и вкусът на студения чай идват бавно и за да им се насладим трябва и ние самите да се отпуснем.

Има специални уреди, с които можете да си приготвите чай в студена вода. Ако обаче не разполагате с такъв, имате два варианта. При първия трябва да изберете подходящ чай, да го сварите и да добавете мед или захар, докато е топъл. След това го прецедете и оставете хубаво да изстине, а след това добавете лед и лимон.

При втория поставяте чая в кана вода и го оставяте за 4-10 часа на студено (най-добре около 6). За това време водата ще извлече полезните съставки от чая и остава само да го овкусите както желаете – например с лимон или плодов сок.

Не забравяйте, че чаят има много предимства пред останалите летни напитки – било то газирани или не. Той е изключително полезен за здравето ви и ще ви накара да се почувствате по-жизнени и освежени.

Източник: mamatatkoiaz.bg

Вашият коментар