Кипърският гаранционен фонд ще плаща по застрахователните договори на БГ клона на Олимпик
Share

Напомняме, че Кипърският гаранционен фонд е отговорен по отношение на застрахователните договори, сключени чрез българския клон на „Олимпик“. Това следва от приключилото арбитражно дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд срещу Гаранционния фонд на Кипър, съобщава Асоциацията на българските застрахователи. Това е първа стъпка в процеса по осигуряване на възможност имащите право на вземания по сключени застрахователни договори да получат обезщетения.

След потвърждение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, предстои провеждането на преговори за изработване и сключване на техническо споразумение. С него ще се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те ще бъдат извършвани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми ще бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд.

До арбитражното дело се стигна след като кипърският Гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със застрахователна компания „Олимпик“ – клон България.

Вашият коментар