Разделете средствата си и овладейте бъдещето си
Share

Разделянето на вашите средства може да ви помогне да се доближите до целите си

Воденето на счетоводство не е от най-вдъхновяващите неща, които могат да ви се случат в живота. Най-често се налага да плащаме за неща, на които вече сме се насладили, зарадвали или преживяли. И все пак предварителното водене на отчет за разходи може да ви помогне да си създадете по-светло финансово бъдеще.

Рамкиране

„Психологическо счетоводство“ е когато управляваме много различни приоритети едновременно, като ги разделяме,“рамкираме“ или мислим за тях по различен начин. Един класически експеримент по поведенческа икономика от 1984 г. на Даниел Канеман и Амос Тверски илюстрира това много добре.

Участниците в експеримента били помолени да си представят, че са закупили билет за театрална постановка от 10 долара. Паричната стойност на билета е невъзможно да бъде възстановена, а участниците са загубили билета по пътя си към театъра. Когато са помолени да заплатят още 10 долара за същия билет, по-малко от половината от хората (46%) отговорили с „добре“.

Ами ако не са били закупили билета предварително, но са загубили 10-те долара по пътя? В такъв случай биха ли купили билет за пиесата? Задавайки им този въпрос, почти девет от десет (88%) казали, че ще го направят.

Същото, но по различен начин

И в двата случая е била загубена равна парична сума, но посетителите са мислили за всеки 10 долара поотделно, отчитайки различно общата сума от 20 долара. Ако финансите от двете ситуации мисловно се разделят на първа и втора „кошница“, първата „кошница“ би могла да бъде използвана за направената покупка – в този случай за билет за театър. В първата описана ситуация тя ще съдържа 20 долара, а във втората само 10 долара. Така че закупуването на друг билет ще се почувства по-малко скъпо, въпреки че реалната финансова загуба като цяло е същата.

Дупка в кошницата

Психологическото отчитане на средствата е свързано с намаляването на сложността и улесняването на живота. Това означава, че можем лесно да сгрешим при отчитането на загубите си, ако не поставим два разходни елемента в същата въображаема „кошница“.

Пример за това е, когато хората държат спестяванията и дълговете си по кредитни карти на едно място. Според проучване от 2017 г., 28% от хората в Европа признават, че управляват финансите си точно по този начин. Ако имате кредитни карти и спестявания в две отделни въображаеми „кошници“, може да се почувствате така, сякаш имате повече пари, дори ако реално двете неща се препокриват.

Но психологическото счетоводство може да ви помогне

Психологическото счетоводство може да бъде хубаво нещо, ако съзнателно създадем различни въображаеми „кошници“, а може би дори отделни банкови сметки, които да ни помогнат. Всички пари са заменими. Дадена сума може да бъде използвана за всякакви цели, но отделянето на конкретни суми за различни цели прави по-вероятна възможността да разполагате със средствата тогава, когато са ви необходими.

Пример за това е фонда за извънредни ситуации. Парите, отпуснати за спешни случаи, ще бъдат на разположение само за заплащане на неочаквани събития като внезапно съкращение или заболяване. Друг класически пример за това е пенсията.

Решете какво можете да си позволите

Да направите така, че целите ви да изглеждат по-ясни може да ви помогне да започнете да спестявате за университетски такси, екзотични дестинации, собствен дом или нещо друго. Спестовните „кошници“ могат дори да бъдат разделени на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели.

Психологическото отчитане на средствата ви също може да ви помогне да създадете ефективен бюджет. Разделяйки и обозначавайки сумите, които трябва да спестите и изхарчите, е по-лесно да видите колко далеч ще се прострат доходите ви.

Може би текущите приходи не покриват напълно всичките ви стремежи. Това може да ви мотивира да започнете допълнителна работа или да разпродадете онези неща, които събират прах в мазето ви. Правилно, психологическото отчитане може да ви помогне с течение на времето да спечелите повече пари.
Вашите бъдещи инвестиции

Психологическото счетоводство може да ви помогне да се придържате към други планове. Защо не се опитате да изберете инвестиции въз основа на паричните суми, необходими ви за да изпълните своя списък с желания за индивидуални финансови цели, а не само за вероятната норма на възвръщаемост?

Една от тези цели може да е спестяване за пенсиониране. Парите в тази въображаема сметка биха могли да задоволят по-безопасни дългосрочни инвестиции, балансирайки риска срещу очаквания брой работни години. За неща, за които е просто „добре да ги имате“ можете да поемете по-голям риск.

Разбира се, класическите инвестиционни принципи, като диверсифицирането и извършването на ваше лично проучване са все още важни. Но може да бъдете изненадани от това колко бързо можете да постигнете финансовите си цели, ако ги разделите в по-малки „кошници“, които можете поотделно да насочите към конкретна цел.

Източник: nnbulgaria.com

Категории: NN

Вашият коментар