Четири начина да изгубите контрол – и да вземете по-добри решения за парите си
Share

f_management

Счита се, че броколите и водата са по-полезни за нас, отколкото колата и фъстъченото масло – ами ако хората не могат да устоят на „нездравословния“ избор?

В годишното си обръщение към акционерите председателят на Бъркшър Хатауей – Уорън Бъфет казва, че хората трябва да са свободни да избират това, което ядат и пият, дори да не е полезно за тях. Консумирането на нездравословни калории е лично решение, казва той. Бъфет, инвеститор-милиардер, известен с нестандартните си съвети, има право – но на повечето от нас ни липсва самодисциплината, да се придържаме към избора, който правим. Това е предизвикателство, особено когато управляваме финанси.

Тъй като изследванията показват, че самоконтролът е изчерпаем ресурс, трябва да положим още повече грижи, за да го опазим. За щастие, има начини да проявим воля при вземането на решения. Ето четири начина да делегирате вземането на финансови решения и да подобрите финансовото си благополучие – независимо дали договаряте ипотечен заем, спестявате за образование или за пенсиониране, или вземате решение за застраховка.

Съвет 1: Абонирайте се за онлайн известия

Получаването на кратко съобщение, че скоро средствата ви се изчерпват или че сте пропуснали месечна погасителна вноска, може да има силен ефект. Появата на известията чрез кратко съобщение от банки и на приложенията за мобилно банкиране, които позволяват всякакви видове транзакции в движение, са спестили на много хора такси за просрочване или посещения на място в банката. Изследванията показват, че регистрирането за получаване на известия с кратко съобщение или инсталирането на приложения за мобилно банкиране могат да намалят таксите за нерегламентиран овърдрафт с 5% – 8% процента, а ако направите и двете може да намалите допълнителните си разходи с 24%. Напомнянията могат да ни помогнат да управляваме парите си по-добре – както е описано в бестселъра на Ричард Талер от 2009 г. – „Побутване“, който обръща представите на много хора за вземането на решения.

Съвет 2: Автоматизирайте финансите си

Спестявания и инвестиции: Ако парите постъпват автоматично във вашата спестовна или инвестиционна сметка, няма да е необходимо да разчитате само на волята си. Търсете сметки, които изискват да изчакате определен период от време или да се натрупа определена сума, преди да можете да теглите средствата. Проучванията сочат, че това наистина може да помогне за максимално увеличаване на спестяванията.

Плащания на сметки: Автоматизирането на плащанията по кредитни карти и на месечните сметки, като например за комунални услуги, интернет и наем, означава да плащате навреме с минимални усилия. Толкова е хубаво да не мислите и за това.

Пенсии: Използването на допълнително пенсионно осигуряване на работното място е лесен начин да започнете да подсигурявате старините си. Този вариант става още по-привлекателен, когато работодателите също участват с вноски. Във Великобритания хората се включват автоматично в пенсионни схеми при постъпване на работа. Правителството се надява, че това ще помогне на хората да спестяват повече.

Съвет 3: Използвайте приложение за спазване на обещанията към себе си

Приложение за спазване на обещанията, които давате към себе си би ви помогнало да се придържате към решенията, които сте взели и бихте искали да изпълните.
Един от начините за това е като се ограничавате в бъдещите си избори, а друг е чрез финансови или психологически стимули. Онлайн платформи като StickK позволяват на хората да залагат финансови параметри, за да изпълнят обещанията към себе си. В разработката си от 2010 г. икономистите Гарад Брайън, Дийл Карлън и Скот Нелсън правят разграничение между твърди и меки механизми за спазване на обещанията, които правим към себе си: ако стимулите (награди или избягване на разходи) са главно финансови, те се наричат твърди; ако са най-вече психологически, са меки.

Съвет 4: Намерете си консултант

Управлението на личните средства за мнозина е емоционално преживяване и „ефектът на щрауса“ означава, че ако се сблъскате с финансово затруднение, може да си заровите главите в пясъка. В такъв случай страничната гледна точка, може да бъде полезна и необходима. Добрата консултация може да ви спести пари в дългосрочен план.
Изследванията показват, че редовните консултации могат да спомогнат за подобряване на финансовите и спестовни навици. Консултантите не са само за най-богатите; има продукти, за които се плащат само такси, които не изискват определено ниво на инвестиции. Вече има и цифрови инвестиционни мениджъри или „консултанти роботи“, които предлагат начин да получите по-добра възвръщаемост на парите си.

Източник: nnbulgaria.com

Вашият коментар