Цифрите те държат буден нощем? Прочети 6 съвета за това как да се пребориш със страховете си
Share

Математиката не е сред любимите предмети на повечето ученици, но управлението на личните финанси в зряла възраст е неизбежно и се превръща в необходимост.

Бухалка и топка за бейзбол струват общо 2,20 лв. Бухалката струва с 2 лв. повече от топката. Колко струва всеки един от предметите? Ако си като повечето хора, ще отговориш, че бухалката струва 2 лв., а топката – 20 ст. Правилният отговор е бухалката струва е 2,10 лв., а топката е 10 ст.

Това е типичен пример за това колко лесно може да се направи грешка при изчисляването и това да доведе до лоши финансови решения. Това е и причината търговците да използват множество намаления, които карат потребителя да харчи повече, отколкото е предвидил.

Тревожността, свързана с математиката, представлява чувство на страх от цифрите и засяга около шест от десет студенти в университета. Уменията за изчисление са от съществено значение за управлението на личните финанси, независимо дали ще смяташ колко време отнема изплащането на дълг, спестяването за нов дом или просто избора на покупка. Ето няколко съвета как да подобриш уменията си за управление на финансите.

1. Остави си резервно време

„Не оставяй днешната работа за утре“ е фраза, която всички сме чували. Каквото и да е финансовото ти положение, отделяй време за поддържане и калкулиране на средствата си, защото ако ги оставиш за последната минута, това може да ти излезе скъпо. Според изследвания отлагането е един от основните проблеми, свързани с пестенето и планирането на пенсионирането. Писателят Бен Каселман твърди, че хората са склонни да отлагат – данъчните декларации го доказват – един на всеки седем души в САЩ чака до последната възможна седмица, за да подаде своята данъчна декларация.

2. Обърни внимание

Ако имаш задаващ се краен срок в работа, болно дете вкъщи и бойлерът е изгорял, това не е добър момент да правиш преглед на пенсионните си инвестиции или да смениш тарифата на телефона си. Претовареността води до вземането на грешни решения и до избора на най-простия вариант, който не винаги се оказва най-добър. Докладът на Кралското общество за насърчаване на изкуствата, производството и търговията (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce) нарича това когнитивно претоварване. Отделянето на необходимото време за вземане на финансови решения, се отплаща в дългосрочен план – не се изтощаваш психически и няма да действаш импулсивно, избирайки най-лесната опция.

3. Снимките могат да помогнат

Главният финансов директор на Централната банка на Англия Анди Холдейн заяви, че намира британската пенсионната система за много сложна, въпреки че той смята себе си за финансово грамотен в умерена степен. Много хора намират финансовите въпроси за трудни и скучни, защото математиката изглежда на пръв поглед неприложима в реалния живот. Добра идея е да се осъществи визуално представяне на цифрите, особено за тези, които не обичат да ги анализират. Различните хора обработват данните по различен начин, така че пояснението откъде произтичат цифрите и обвързването им в реалистична картина, може действително да помогне доста.

4. Напиши го

Важно икономическо предположение е, че хората са рационални, въпреки че често повечето не се държат така, когато става въпрос за техните финанси. Според проучване понякога въпросите, свързани с финанси са твърде сложни и хората не могат да се справят с тях. Това често води до вземането на ирационални решения. Хората често не могат да си представят пълната картина на финансовото си състояние и затова се занимават с всеки аспект поотделно. Ник Чатър, професор по поведенчески науки в Warwick Business School, обяснява, че хората са склонни да ползват кредитната си карта, дори когато имат спестявания другаде – което само по себе си е ирационално.

5. Поискай помощ

Ако хвърлиш монета два пъти, каква е вероятността да ти се падне два пъти „ези“? Отговорът е 25%. Въпреки това, много депутати в Обединеното кралство бъркат, когато им зададат този въпрос. По тази причина те се записват в уъркшоп, който да им помогне да използват цифрите в истинския живот. Следователно няма проблем да поискаш помощ, ако не можеш да се оправиш с ипотеката, сметките или данъчните въпроси.

6. Сложи нови рамки на страха

Хората смятат, че напълно контролират начина, по който мислят за дадена ситуация, но може би и начинът, по който е представен даден проблем също играе важна роля. Психологът Даниел Канеман, който е Нобелов лауреат, нарича това „рамка на решението“. Следващият път, когато се опитваш да се оправиш с ипотеката, сметките или данъчните въпроси, приеми това като предизвикателство, а не като проблем. Изследванията показват, че ако хората насърчават децата си да гледат на теста по математика като на предизвикателство, а не като на заплаха и им обяснят, че страхът им не се дължи непременно на липса на умения, негативните мисли могат да изчезнат.

nnbulgaria.com

Вашият коментар