Системата „бонус-малус“ ще заработи от 2018 г
Share
Съвестните водачи ще плащат по-малко, а нарушителите – повече

Системата „бонус-малус“, която ще направи застраховка „Гражданска отговорност“ по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за неизрядните, ще заработи от началото на 2018 г. Това обеща зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури, която участва в конференцията на Асоциацията на българските застрахователи, посветена на пътната безопасност.

На практика системата свързва базите данни на всички застрахователи, на Гаранционния фонд и на КАТ. Така компаниите вече ще знаят колко нарушения има водачът и какви са, а на база на тази информация ще определят цената на задължителната застраховка.

Засега не е ясно с колко ще поскъпне или поевтинее „Гражданска отговорност“ за автомобилите. Предстои международният консултант, избран за въвеждането на системата „бонус-малус“, да предложи математически модел, по който да бъде определена стъпката за конкретното нарушение на пътя.

„Ще направим голямо обществено обсъждане, за да гарантираме, че ще има справедливост в обществото за поскъпването на застраховките и съответно намаляването за добросъвестните водачи“, посочи заместник-председателят на КФН. По нейните думи моделите на системата са различни в различните държави, включително и в рамките на ЕС.

Като успех бе отчетено постигането на 97% обхват на застраховката „Гражданска отговорност“ и застраховането на над 3 млн. автомобили. Стана ясно още, че благодарение на Гаранционния фонд и отчисленията, правени към него от 2007 г. досега, са били инвестирани над 12 млн. лв. С тях през годините МВР е закупило системи и уреди за контрол на водачите – тестове за наркотици, камери за видеонаблюдение и мобилните принтери за издаване на фишове. Освен това със средства от фонда са били закупени над 1000 таблета за нуждите на МВР. Най-голямата инвестиция в размер на 5 млн. лв. е била в информационната система на КАТ.

Източник: economic.bg

Вашият коментар