Как двойките делят сметките си и вземат решения за покупки
Share

В ежедневието двойките често спорят за пари. Възможно е това да бъде от полза, ако работят в екип вкъщи, както и на работното място, но колко от финансовите решения в домакинството се вземат само от единия партньор?

Дългогодишно проучване изследва финансовите възможности на двойки, за да им предложи решение как в бъдеще да се възползват максимално от парите си.

Лей Пан, старши икономист на ING Банк , потвърждава, че в една двойка много от решенията се вземат съвместно и от двамата партньори.

В екипа няма „Аз“

Първият етап от дългогодишното изследване на Пан, попитало 1 116 двойки в Холандия каква роля заемат в харченето и в спестяването на средства и каква е степента им на споделяне на доходите в домакинството.

Резултатите потвърждават, че до известна степен други хора оказват влияние върху почти всяко финансово решение в домакинството. Повишаването на финансовите възможности би могло да означава да се вземат предвид личностите и предразсъдъците не само на индивидите, а и на техните най-близки и роднини, както и да се разгледа как техните роли и взаимоотношения са оформени и се развиват.

1. Пътуване заедно

В повечето случаи празниците (65%) или дълготрайните стоки (63%) са споделени покупки. Това не важи за облеклото, детските грижи и подаръци.

2. „Къде ще отидем?“

Само 52% от анкетираните разглеждат празниците си като двойка, но 87% от двойките казват, че окончателното решение се взема съвместно.

3. Репетирайте

Само 35% от двойките вземат заедно решенията за покупка на детски дрехи. Въпреки това, 57% казват, че са разделили сметката.

4. Не по-лошо за износване

37% от респодентите споделят, че изборът на дрехи за единия или за другия партньор се извършва съвместно.

5. „Защо трябва и аз да плащам?“

Мъжете са по-склонни да казват, че плащат за покупки, в чийто избор изобщо не са участвали.

6. Двойна неприятност

76% от анкетираните двойки заявяват, че споделят повече от половината си доходи. 6% твърдят, че изобщо не споделят това, което получават.

Източник: nnbulgaria.com

Категории: NN

Вашият коментар