Как да застраховаме лятната си почивка в чужбина?
Share

Изпълнителният директор на ЗАД Армеец, Цветанка Крумова коментира в предаването „Всеки следобед с Криси“ по Канал 3 застраховките, които ще ни осигурят защита по време на почивка. Условия за сключване, цени и покрити рискове при застрахователно събитие.
Според г-жа Крумова най-добрия начин да защитим лятната си почивка в чужбина е да сключим застраховка „Помощ при пътуване на чужбина“, която да ни гарантира спокойствие по време на почивката. Полиците, които туроператорите ни предлагат в пакет, обикновено са с много нисък лимит и при застрахователно събитие няма да покрият всички разходи и ще се наложи да си доплащаме. Съветът на г-жа Крумова е да сключваме застраховката самостоятелно, защото тя не е скъпа. Препоръчителният лимит за Европа е 25 000 евро, а за Америка около 30 000 евро.
Европейската здравна карта не отменя застраховката “Помощ при пътуване в чужбина“, защото тя служи само при спешни и неотложни медицински състояния и осигурява покритие съгласно законодателството на съответната европейска държава т.е., ако местното законодателство предвижда доплащане за дадена услуга, българинът също ще трябва да доплати. Добре е да се знае също така, че в някои страни – членки на ЕС, като Франция и Белгия се изисква пълно заплащане в брой на ползваните медицински услуги и това би създало доста неудобства.
За разлика от европейската здравноосигурителна карта, при която покритието е съгласно законодателството на съответната държава, застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява пълно покритие в рамките на договорения лимит. В застраховката, освен стандартните медицински разноски за преглед и лечение в болница, са предвидени рискове, които са немедицински – кражба, загуба или забавяне на багаж и т. н. При застрахователно събитие на разположение е денонощен асистанс център, които ще Ви насочи към болнични заведения, специалисти и обикновено разплащанията са директни, така че няма да се налага застрахованият да плаща в брой. При пътуване в Турция, Македония, САЩ или друга държава извън ЕС здравната карта не важи.
В заключение, г-жа Крумова коментира застраховката, която покрива риска, ако не можем да осъществим планираното пътуване. Този застрахователен продукт е „Отмяна на пътуване“. Осигурява се застрахователното покритие в случай, че има медицински и немедицински причини за отмяна на пътуването. Важно е да се знае, че се възстановяват невъзстановимите, извършени разходи за пътуването, закупен самолетен билет или хотелско настаняване, при отменено, прекъснато, съкратено или удължено пътуване.

Целия репортаж може да видите тук:

Предаването „Всеки следобед с Криси“, 29 април 2015 г.
чрез сайта на ЗАД Армеец АД
www.armeec.bg

Вашият коментар