Какво предвиждат идеите в новия здравноосигурителен модел.
zdravna_z_ka
LinkedInShare

Задължителна застраховка за здраве и доплащане от пациентите за лечение в болница. Идеите са част от новия здравноосигурителен модел, който готви здравното министерсво. “По света и у нас” разполага с вариантите, които не са окончателни. Предвижда се новият модел да влезе в сила през 2020 г.

Една от идеите е здравната вноска да остане 8%, но да зависи от дохода на пациента. Освен нея ще трябва да се плаща и задължителна здравна застраховка, която да се определя на база пол, възраст и регион. Прогнозата е, че тя ще е около 12 лева на месец. Запазва се и възможността за доброволно здравно осогуряване.

Друго предложение е да се въведе “Критична линия” – сума за лечение, която ще се плаща от касата и пациента. Така ако сметката е 700 лева, касата ще плати 85% от нея, а останалите 15% ще трябва да доплати пациента. Той ще бъде освободен от такса за леглоден в болница.

В случай, че разходите са над 700 лева ще се поемат от задължителната застраховка. Има идея съсловните организации в здравеопазването да не участват в договарянето на цените и услугите, които ще заплаща Касата.

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС: Самият факт, че предлагаш да има нови играчи във финансирането – нови осигурители или застрахователи, не отменя това да се договаря рамката с участието на съсловните организации. В противен случай ставаме свидетели на едно административно здравеопазване.
Проф. Илко Гетов – председател на Български фармацевтичен съюз: В сектор лекарства още няма конкретика в информацията. Тепърва очакваме една широка дискусия с МЗ, с политиците, с цел да разберем подробности. Целта на промяната е подобряване на качеството и достъпността на пациентите до съвременни и ефективни форми на лечение.

Източник: bnt.bg

Вашият коментар