Държавата да търси възможности за оказване на помощ на клиентите на “Олимпик”, реши парламентът
загруженное
LinkedInShare

Народното събрание възложи на вицепремиера и министър на външните работи и на министъра на финансите съвместно с Комисията за финансов надзор да предприемат действия за търсене на възможности за оказване на помощ (включително при необходимост на правна помощ) на лицата, сключили със застрахователна компания “Олимпик” договори за задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, чието действие е прекратено след 17 август 2018 г. във връзка с отнемане на лиценза на застрахователя. Решението, предложено от ГЕРБ, беше прието със 107 гласа “за”, 5 “против” и 39 “въздържал се”.
Парламентът задължи КФН да представи доклад на НС за осъществения от нея надзор върху дейността на “Олимпик”, заедно с информация за собствеността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд.
В срок до 7 септември министрите на външните работи и на финансите и председателят на КФН трябва да информират парламента за предприетите действия по случая, а КФН да представи доклада си.
Със 73 гласа “за”, 26 “против” и 74 “въздържал се” мнозинството в парламента отхвърли проекторешението на БСП, което предвиждаше да се предприемат действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на права на лицата, сключили застрахователни договори за задължителна застраховка “Гражданска отговорност” със застрахователна компания “Олимпик”, чието действие е прекратено на 17 август 2018 г.
Драгомир Стойнев от левицата обърна внимание, че проекторешенията на ГЕРБ и на БСП са почти идентични и се различават само в една точка – от ГЕРБ предлагали оказване на правна помощ, а БСП – търсене на възможности за възстановяване на платените суми. Затова той поиска разделно гласуване на точките, но предложението му беше отхвърлено.
В хода на дебатите подалата оставка заместник-председател на КФН Ралица Агайн посочи, че разполагаемите средства на Гаранционния фонд към 30 юни са 134,8 млн. лева, 58,5 млн. лева от които са в обезпечителния фонд. Тя обясни, че Гаранционният фонд управлява два фонда – един за незастрахованите превозни средства и другият – обезпечителен. В първия правят вноски абсолютно всички застрахователи, а във втория само българските застрахователи и клонове на застрахователи, които са извън ЕС. Агайн посочи, че “Олимпик” са правили вноски и в обезпечителния фонд на стойност от 2 млн. лева и сега трябва да се прецени какво да се прави с тези пари.
Жельо Бойчев от левицата попита кой е трябвало да разбере, че няма основание да се събират тези 2 млн. лева. Това е вторият огромен провал на регулаторните органи след КТБ, коментира той. Според него оставката на Ралица Агайн е първата задължителна стъпка.
Данаил Кирилов /ГЕРБ/ коментира, че с решението си след уведомлението от кипърската страна КФН е изпълнила задължението си по българския Кодекс по застраховането. Той посочи, че ако има договори с прекъснато застрахователно покритие, българските потребители трябва да си ангажират адвокат за прекъснатата част от покритието.
Румен Гечев от БСП коментира, че застрахователното дружество “Олимпик” е регистрирано в Кипър, но собственикът e фирма в Люксембург. Една фирма, която няма нито една полица “Гражданска отговорност” в Кипър, е решила да оперира в България, защо не отиде в другите страни от ЕС, в Канада или в Австралия, коментира той. По думите му, собственикът на тази фирма последно бил някакъв испанец Диего, на когото е забранено от регулатора на Испания да извършва дейност там. Отговорността за казуса се носи от цялото ръководство на КФН и по-точно от тези, които отговарят за застраховането, коментира Гечев.
Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че ще се противопоставят срещу всеки опит да се вмени вина на КФН за фалита на този застраховател. Приемаме акта на оставката на Ралица Агайн като морален акт и смятаме, че трябва да помислим какви мерки да предприемем, посочи той.
Председателят на ПГ на “Обединени патриоти” Волен Сидеров коментира, че не може да се изисква от българския гаранционен фонд да изплаща обезщетения за фирма, която не е регистрирана в България. Той подкрепи предложението на премиера за работна комисия, която да предложи законови промени, които да предотвратят подобни проблеми вбъдеще.

Източник: bta.bg

Вашият коментар