Двойно ще поскъпне „Гражданска отговорност”
Svetla Nestorova
LinkedInShare

Увеличението може да стигне 100%, прогнозираха от бранша

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” расте и ще продължи да расте, поскъпването може да е двойно – със 100%. И ако досега хората са плащали 200 лв., полицата ще стане 400 лв., ако са плащали 300 лв. – тя ще стане 600 лв. Това обяви вчера пред БТВ председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова, която заяви, че досега тя е недостатъчна и застрахователните компании бележат загуби в тази област. По думите й цената на задължителната полица ще продължи да расте и заради решението на ВКС да се увеличат лицата, които имат право на изплащания. Тя прогнозира поскъпване до 100%. “Причината за това е, че пазарът е безкрайно регулиран. Ограничен брой компании предлагат една застраховка, която е с едно и също покритие, което означава, че пазарът не работи като пазар. Не може да се влияе на цената. Тя е недостатъчна. Компаниите трупат загуби”, обясни Несторова.
“Съвсем наскоро КФН публикува доклад, в който ясно демонстрира, че премиите по “Гражданска отговорност” не са достатъчни и не могат да покрият реалния размер на риска и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност, можем да видим в казуса със ЗК “Олимпик”, каза Несторова пред “Блумбърг тв България”. Тя предупреди, че когато “една такава компания има такъв бизнес и в него рисковите премии не са достатъчни, такива са последствията”. В такъв случай индустрията не може до безкрайност да кредитира този риск”, смята председателят на АБЗ. Тя посъветва клиентите да се интересуват от застрахователните компании и да гледат информацията за тях, която е публична. “Много е важно засегнатите от фалита на застрахователната кипърска компания “Олимпик” да сключат нови полици възможно най-бързо до 18 август, за да са покрити и защитени”, коментира Несторова фалита на кипърското дружество и напомни, че то не е член на АБЗ.
“Всеки съвет, който мога да направя, е по-скоро съвет към потребителите. От събота сутринта (19 август) тези, които са сключили полица със ЗК “Олимпик”, след тази дата няма да имат застрахователно покритие. Те трябва да се свържат със своя посредник и до петък да сключат застраховка с друг лицензиран застраховател. В противен случай ще останат без покритие. Не трябва да остават без покритие, защото последствията за това са много сериозни както от гледна точка на защита, така и от законова гледна точка”, заяви председателят на АБЗ. Несторова увери, че съществуващата мрежа от застрахователни компании и посредници ще позволи да се сключат за няколко дни полици за 198 хиляди автомобила.
“За неизплатената част от полицата, направена в ЗК “Олимпик”, клиентите имат право да получат онази част от премията си, която се отнася за периода след 18 август. Само че затова те трябва да кандидатстват пред фалиралата компания и “ликвидаторите да работят в тази посока”, информира тя. Председателят на АБЗ информира, че клиентите трябва да знаят, че възстановяването на такива средства не е гарантирано.

Източник: duma.bg

Снимка: VIG

Вашият коментар