Устойчив ръст на пазара на туристически застраховки
Travel_ins
LinkedInShare

Българите все повече държат на сигурността и спокойствието при почивка или пътуване зад граница. За това можем да съдим от устойчивия ръст при пазара на туристически застраховки, както и в броя на издадените европейски здравноосигурителни карти през последните години, показа проверка на в. „Труд”. И двете предлагат спокойствие на символична цена в случай на злополуки, които могат да завършат в болница в чужда държава.
163 000 са издадените от НЗОК еврокарти през миналата година. За сравнение, през предходната 2015-а те са били 154 933, а за цялата 2013 г. – 134 831 броя. От началото на тази година до 15 юни са издадени около 80 000 такива карти, според данни, предоставени от здравната каса.
Ръст има и при туристическите застраховки, показа справка в Комисията за финансов надзор. Сключените застраховки от групата „Помощ при пътуване” през 2016 г. възлизат на 19 078 183 лв., а изплатените обезщетения по тях – на 5 710 450 лв. През 2015 г. пазарът е бил в обем 16 862 614 лв., а през 2014 – с 500 000 лв. по-малко.
Клиенти на този тип застраховки са както индивидуални лица така и туроператорите, при които те са задължителна част от част от пакетите.
Продуктите, които компаниите предлагат, са разнообразни и макар разликите да не са големи, е добре да отделите малко време за проучване и избор. Най-общо застраховките тип „Помощ при пътуване” покриват разходите за медицински прегледи, изследвания, болнично лечение, транспорта до болницата и лекарствата.
Застрахователите осигуряват денонощна помощ чрез асистанс обслужване и гарантират 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит, без каквото и да било самоучастие на застрахованите лица.
Обикновено лимитите са в размер от 5000 до 50 000 евро, като някои от фирмите предлагат и отстъпки, ако имате Европейска здравноосигурителна карта или пък подновите застраховката си и не ви се е наложило да я ползвате предходната година.
Предлагат се и допълнителни покрития за загуба на документи, банкови карти или багаж, правна помощ, трайна загуба на трудоспособност и т.н.

Източник: zastrahovatel.com

Вашият коментар