Няма практика у нас произведенията в музеите да бъдат застраховани
KV500
LinkedInShare

Пострадалите картини в „Квадрат 500“ също са без полица

Картините в „Квадрат 500“, които бяха заплашени от унищожение заради лошо съхранение, нямат и застраховка. Това разкри пред БНТ художникът Недко Солаков, който първи съобщи за аварията с климатика в музея.
Пред „Дневник.бг“ от Министерството на културата са потвърдили, че засега у нас няма практика произведенията в музеите да бъдат застраховани, освен когато пътуват за изложби, като това положение датира отпреди 1989 г. и не е променяно.
На 24 февруари т.г. стана известно, че над десет творби са били увредени заради авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите и най-скъпите в колекцията. Щетите обаче не се ограничават до тях и вероятно засегнатите творби са десетки.
Недко Солаков разказа за назначените от Министерството на културата две независими комисии – техническа и реставрационна. Втората комисия е стигнала до извода, че картините са укрепени с хартия абсолютно професионално. Преди това обаче те не е трябвало да остават в залите повече от месец. После пък е трябвало да бъдат поставени в хоризонтално положение, за да се минимизира рискът от ронене на живописния слой.
От Министерството на културата са обяснили пред „Дневник.бг“, че двете комисии все още не са завършили работата си и не са представили заключенията си.

Източник: zastrahovatel.com

Вашият коментар