МВР: Кражбите на коли намаляват
kraja
LinkedInShare

Кражбите на автомобили през последната година намаляват, показват данните на Министерството на вътрешните работи. В същото време разкриваемостта на извършителите на тези престъпления е едва 10%. Къде се крадат най-много коли и как да предпазим личния си автомобил от апаши? Отговор на тези въпроси дава репортаж на БНТ. Най-много са откраднатите немски марки коли в унисон с големия дял на тези возила в българския автопарк. По-старите коли – 10-годишни и нагоре, се крадат и се разфасоват за авточасти, докато по-новите и луксозни се препродават, като голяма част заминават директно за чужбина.
През 2015 г. откраднатите автомобили са били 4018, или средно аритметично през всеки ден от годината по 7-8 шофьори са осъмвали без колите си. Година по-късно кражбите са намалели с малко над 20%, като броят им през 2016 г. е вече 3239.
Най-много са кражбите в големите градове – София, Пловдив, Бургас и Варна. София води класацията с 2439 кражби през 2015 г. и 1851 откраднати коли през 2016-а. В Пловдив 142-ма собственици са останали без возилата си през 2015 г. срещу 136 през 2016-а. Варна и Бургас си съперничат по кражби на коли, като Варна печели с 368 откраднати автомобила през 2015-та срещу 228 в Бургас.
Случва се при кражба на кола собствениците да са готови да дадат откуп на крадците, за да си получат автомобила обратно. Любопитна подробност в данните на Министерството на вътрешните работи е броят на разбитите коли с цел кражба на части от тях. И тук имаме намаление – през 2016 г. разбитите коли са били 5285. Разкритите кражби от коли са 14%, като през 2015 г. са били 11% от всички обявени в полицията случаи.
В случай че разбият колата ви или я откраднат, първото нещо, което трябва да направите, е да съобщите за това в полицията с талона на автомобила си. Задължително там ще трябва да попълните заявление с обстоятелствата, при които е станал инцидентът. Ако колата ви има „Каско“ полица, трябва да се уведоми и застрахователят в рамките на 24 часа след събитието. В полицията имат и случаи на фалшиви кражби на коли, предимно при по-новите, с цел получаване на застрахователно обезщетение.

Източник: zastrahovatel.com

Вашият коментар