НЗОК: Не забравяйте здравноосигурителната си книжка по време на летния отпуск
NZOK
LinkedInShare

В сезона на летните отпуски и почивки Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня на здравноосигурените: Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка. С нея, ако се наложи, ще получите медицинска помощ по линия на НЗОК. За целта може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, като му представите здравноосигурителната си книжка. НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. Ако в лечебното заведение, където търсите инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми.

Ако се наложи да ползвате спешна или неотложна медицинска помощ, обърнете се към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивавате. Оказаната ви услуга не се заплаща, уточняват от здравната каса.

Ако се наложи да ползвате стоматологични услуги, може да посетите всеки зъболекар, който е сключил договор за работа с НЗОК, за да получите необходимата ви първична дентална помощ. За целта трябва да предоставите своята здравноосигурителна книжка, в която зъболекарят да впише извършените от него дейности.

Ако се налага да постъпите в болница, може да се обърнете директно към най-близката болница, където ще ви прегледат и ще ви издадат направление за постъпване в болницата по необходимата клинична пътека. Заплащате само потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни в годината.

Ако почивката ви е свързана с пътуване в друга държава членка на Европейския съюз трябва предварително да си извадите европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или Временно удостоверение, което замества ЕЗОК, съветват от НЗОК. Тези документи не са задължителни, те са препоръчителни, но ни осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Задължително условие при тяхното издаване е изрядният здравноосигурителен статус. „ЗП”

Източник: zastrahovatel.com

Вашият коментар