Стремим се към устойчив бизнес, обвързан с обучението и развитието на нашите структури за продажби
LinkedInShare

Петер Цайнцингер, член на УС и директор „Продажби, маркетинг и обучение“ в „ГРАВЕ БЪЛГАРИЯ”

– Господин Цайнцингер, какво най-много ви харесва в София? Научихте ли български език вече?
– Много съм впечатлен от хората в София, всички са много открити и широко мислещи, особено когато се опитвам да говоря с тях на български език, въпреки че засега използвам само няколко фрази. Но с тяхна помощ винаги се справям и се радвам на чудесната възможност да общувам с хората.

– Вие сте един от най-новите членове в управленския екип на „Граве България”, какво мислите за предизвикателството на малкия застрахователен пазар в България, където защитата на здравето и живота не са приоритет за хората?
– За щастие всичко се променя, в това число и нагласата на хората по отношение на важността от защита на тях и близките им чрез използването на различни застрахователни продукти.
Следователно за мен е удоволствие да бъда малка част от тази промяна и да давам своя принос чрез своята работа по стабилни и надеждни продукти.

– Изминалата 2014 г. беше успешна за „Граве България” с повече от 22 млн. лв. премиен приход, повече от 17% растеж в животозастраховането и 42% в общото застраховане. Смятате ли, че 2015 г. ще бъде още по-успешна от 2014 г.?
– Аз съм много оптимистично настроен, тъй като всички наши данни до момента показват нарастваща тенденция и нещо, което е изключително важно, нашите служители са много мотивирани, а нашите клиенти са още по-доволни.

– Лесно или трудно е да се ръководи екип в сферата на „Продажбите, маркетинга и обучението“ във вашата компания?
– Според мен нищо, което си струва да бъде направено, не е нито само лесно, нито само трудно, важното е да се полагат усилия. Винаги има както и лесни, така и трудни решения. В интерес на истината работата е много интересна и изпълнена с предизвикателства.

– Какво ново като „know-how“ във вашата сфера предлагате тази година?
– Моите отговорности са комбинация от няколко неща в сферата на продажбите, както и редица административни отговорности.
По време на следването си работех като застрахователен консултант, а когато започнах работа в „ГРАВЕ”, работех към няколко различни отдела, включително бек офис „Продажби, актюерство и контролинг“. Благодарение на това имам опит в различни области и разбирам конкретните им предизвикателства.

– Смятате ли, че има ръст на застрахователния пазар в България, както и намаляване на случаите на прекратяване и откупуване на застрахователните полици особено в „Граве България”?
– За нашата компания и двете твърдения определено са верни, а също и статистиката на целия пазар показва тенденция към нарастване по отношение на премийния приход. За щастие икономиката като цяло има тенденция за стабилизиране, като това позволява на хората да не се отказват от застрахователните си договори толкова лесно, което е добре както за клиентите и консултантите, така и за застрахователя.

– Господин Цайнцингер, вие сте човек с много опит в продажбите в Австрия, каква е вашата стратегия за развитие?
– Ние се стремим към устойчив бизнес, като в основата си това е обвързано с обучението и развитието на нашите структури за продажбите, като се стремим да им дадем знания и умения, с които да станат изключително добри консултанти. Влагаме голямо старание да им предоставим умения, с които да бъдат истински експерти. Нашият бизнес в Австрия следва този модел много успешно. За мен най-голямото доказателство е, че много от нашите консултанти работят цели поколения съвместно с нас.

– Усилията на „Граве България” да създаде и развие собствена мрежа за продажби през годините са добре известни, от друга страна, в България има сериозен проблем с персонала – добри консултанти и мениджъри мигрират от една застрахователна компания в друга. Как ще мотивирате вашите специалисти да останат и да работят за вашата компания?

– Ние вярваме в сигурността, стабилността и сътрудничеството и всеки, който припознава тези ценности, е добре дошъл да работи с нас. Много от нашите служители са заедно с нас от създаването на „Граве България” през 2000 г. и тази година заедно ще отпразнуваме 15-годишния юбилей на компанията. Това означава, че предлагаме сигурно бъдеще и професия, с която всеки може да се гордее.

– Често изниква въпросът, че хората, които продават застрахователни продукти, нямат достатъчно добро образование и култура. Всъщност продажбата на застраховки за 20-25 години обхваща много важни ценности: живот – здраве – смърт – човек не трябва да има само достатъчно професионално обучение, но също така трябва да има вербални качества, мъдрост и способност за убеждаване… Вие предлагате ли специално обучение за тези умения, или разчитате на обучени вече консултанти?
– Ние се стремим да имаме добре обучени консултанти, като считаме за наше задължение да ги обучим във всички аспекти, които споменахте по-горе. Това, което новите служители трябва да притежават, е страст и желание за работа и отвореност към хората, за да могат да разберат техните конкретни потребности. За всички останали компетенции ние предлагаме тренинги и обучения.

– Накрая може ли да ни разкриете някоя от изненадите на „Граве България” по случай 15-ия рожден ден, които предвиждате?
– Предстои ни едно много хармонично и традиционно тържество, по време на което наши клиенти, консултанти и партньори ще бъдат център на внимание, тъй като те са ядрото на нашия успех.

ВЪПРОСИТЕ ЗАДАДЕ ИЛЕАНА СТОЯНОВА

Източник: zastrahovatel.com

 

Вашият коментар